عملیات خشك كردن در صنایع غذایی اهمیت ویژه دارد.از آنجا كه آب موجود در مواد غذایی به صورت ملكولهای آزاد می باشند،می توانند به صورت مستقیم در فعل و انفعالات شیمیایی و میكروبی شركت كنند یا به صورت واسطه ای باعث فساد سریع سیستم غذایی گردد. به همین دلیل خارج كردن آب از محصولات غذایی در افزایش عمر انبار داری موثر است. استفاده از خشك كن های خورشیدی یكی از بهترین روش های خشك كردن مواد غذایی است كه مقرون به صرفه است.
دو مرحله اصلی در عملیات خشك كردن در خشك كن های خورشیدی عبارت است از گرم شدن سیال به كار رفته و عمل خشك كردن . بدین ترتیب هوای گرم شده آب درون موادی كه باید خشك شوند را جذب می نمایند.


نخستین مرحله به دو صورت انجام می شود:

 

 

لطفا ادامه مقاله را در ادامه مطلب بخوانید

عملیات خشك كردن در صنایع غذایی اهمیت ویژه دارد.از آنجا كه آب موجود در مواد غذایی به صورت ملكولهای آزاد می باشند،می توانند به صورت مستقیم در فعل و انفعالات شیمیایی و میكروبی شركت كنند یا به صورت واسطه ای باعث فساد سریع سیستم غذایی گردد. به همین دلیل خارج كردن آب از محصولات غذایی در افزایش عمر انبار داری موثر است. استفاده از خشك كن های خورشیدی یكی از بهترین روش های خشك كردن مواد غذایی است كه مقرون به صرفه است.
دو مرحله اصلی در عملیات خشك كردن در خشك كن های خورشیدی عبارت است از گرم شدن سیال به كار رفته و عمل خشك كردن . بدین ترتیب هوای گرم شده آب درون موادی كه باید خشك شوند را جذب می نمایند.


نخستین مرحله به دو صورت انجام می شود:

- غیر مستقیم : در این روش كلكتور خورشیدی جدا از محلی كه محصول مورد نظر قرار داده شده است تعبیه می گردد و هوای محیط به صورت طبیعی و یا تحت مكش هواكش در این محیط گرم شده و رطوبت آن كاهش می یابد و به محلی كه محصولات قرار گرفته اند هدایت می شود.

- مستقیم: به وسیله گرم كردن هوایی كه در تماس مستقیم با محصول صورت می گیرد كه متعاقب آن محصول شروع به خشك شدن می كند.

یكی از خواص مهم موادی كه به طریق مستقیم خشك می شوند میزان جذب اشعه آنهاست. خوشبختانه اكثر مواد دارای خاصیت جذبی بالایی هستند. ولی ممكن است این خاصیت با پیشرفت عمل خشك شدن تغییر یابد. سطح محصولات در جریان خشك شدن كم و بیش تیره می شود و رو به سیاهی می گذارد.در خشك كن های عظیم ، انتقال حرارت بوسیله نیروی خارجی نظیر فن كه معمولا با نیروی برق یا مشابه كار می كنند موجب افزایش نسبت خشك شدن محصولات وبالا رفتن كیفیت آن می گردد.

طبقه بندی خشك كن های خورشیدی
این خشك كن ها بر حسب روش گرمایی یا طریقی كه گرما از تشعشعات خورشیدی مشتق گردد طبقه بندی می شوند.

- خشك كن های خورشیدی طبیعی:
كه از تشعشع طبیعی در محیط و از درجه حرارت و رطوبت و حركت هوا در محیط طبیعی برای خشك كردن محصولات استفاده می كنند.

- خشك كن های خورشیدی به طریق مستقیم:
در این روش موادی كه باید خشك شوند دریك فضای بسته قرار داده می شوند كه دارای یك پوشش شفاف مانند شیشه می باشد؛ حرارت ناشی از تشعشع خورشید توسط سطح مواد داخل محفظه جذب می شوند. این حرارت موجب تبخیر رطوبت می گردد.و همچنین باعث انبساط هوای درون محفظه و در نتیجه آن تخلیه رطوبت می گردد.

- خشك كن های خورشیدی غیر مستقیم:
هوا توسط كلكتور خورشیدی گرم شده به داخل اتاقی كه محصولات درون آن قرار دارند وارد می شود تا عمل خشك شدن را انجام دهد

- خشك كن های خورشیدی تركیبی:
در این روش از اثر مستقیم تشعشع انرژی خورشیدی استفاده می گردد و در ضمن هوا قبلا توسط یك كلكتورمجزا پیش گرمایی می شود تا عمل گرم شدن تسریع گردد.
خشك كن های خورشیدی –تكنیكی روشی بسیار مناسب در نواحی گرمسیر است. زیرا در این نواحی،نور خورشید زیاد٬ حرارت بالا و در طول سال نسبتا ثابت است .